Wandelen in het Spiegel

Door het hele jaar heen komen we allemaal graag buiten en wat is er dan leuker dan het maken van een wandeling door onze prachtige wijk het Spiegel. Want van onze directe woonomgeving moeten we vooral in de buitenlucht genieten.

De Vereniging Vrienden van het Spiegel maakt in 2021 voor haar leden en de lezers van het Spiegelschrift drie wandelingen door onze mooie wijk. Er blijft hier altijd zoveel te ontdekken wat we nog niet weten. Niet alleen door het aparte stratenplan, maar ook de diversiteit van bouwstijlen, de verschillende prachtige details in houtsnijwerk, of glas-in-lood.

We hopen u te verrassen met feiten over gebouwen en straten die u misschien nog niet kende. En eigenlijk doen we met elke beschrijving onze wijk tekort, want bijna elk huis heeft een historie, kort of lang. Dus misschien voert de wandeling wel langs uw eigen huis en ontbreekt de historie die u kent. Weet dat dit zonder aanziens des ‘persoons’ is, en het te maken kan hebben met het feit dat wij uw verhaal wellicht nog niet kennen, maar dat het vooral ook te ver voert alles te vermelden omdat anders de wandelingen veel te lang zullen worden. Heeft u informatie die echt niet kan ontbreken, laat het ons dan weten.

Kijk tijdens de wandeling vooral veel om u heen, ook omhoog en om hoekjes. Er is namelijk nog veel meer te zien dan alleen de informatie die wij geven over deze route.

Inleiding

De gemeente Bussum heeft een lange geschiedenis. De eerste keer dat het dorp genoemd wordt, is in archieven van de 14e eeuw. Destijds bestond Bussum vooral uit heidevelden met hier en daar een boerderij. Er was vanaf 1821 al interesse voor de Bussumse grond. Zo liet een rijke Amsterdammer al in die tijd drie villa’s bouwen voor zomerbewoning. Toen heette het gebied van onze wijk nog De Achterbuurt. Dat was niet omdat de buurt minder goed was, maar omdat het achter het toenmalige dorp lag.

Het boerendorpje met een paar honderd inwoners groeide na de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort-Zutphen in 1874 snel groter. Rijke Amsterdammers die al voordien hun vakanties in Bussum doorbrachten en te voet, te paard of met de trekschuit naar Bussum kwamen, bereikten Bussum nu met de trein. In die tijd werd veel grond aangekocht en zo werd Het Spiegel in eerste instantie een verzameling van villaparkjes rond een historisch zandpadenpatroon, die op verschillende tijdstippen werden ontwikkeld. Twee mannen speelden een grote rol bij deze vroege ontwikkeling van Bussum: de Amsterdammer P.J. Loman en de Duitser J.H. Biegel.


Wandeling 1 – Spiegel-Zuid

Klik hier voor wandeling 1 – Spiegel-Zuid

Wandeling nummer 1 door Spiegel-Zuid staat kort beschreven in Spiegelschrift 26, uitgekomen 6 mei 2021. Het betreft het zuidelijk deel van het Spiegel. De wandeling telt ongeveer 7.000 stappen en, afhankelijk van uw wandeltempo en de tijd die u besteedt aan lezen en rondkijken, neemt het ongeveer 2 uur in beslag. Veel wandelplezier.


Wandeling 2 – Spiegel Midden

Klik hier voor wandeling 2 – Spiegel MIdden

Wandeling nummer 2 door het midden van het Spiegel staat kort beschreven in Spiegelschrift 27, uitgekomen 24 september 2021. Het betreft het middelste deel van het Spiegel, tussen de Meentweg en de Meerweg. De wandeling telt ongeveer 6.000 stappen en, afhankelijk van uw wandeltempo en de tijd die u besteedt aan lezen en rondkijken, neemt het ongeveer anderhalf uur in beslag. Veel wandelplezier.


Wandeling 3 – Spiegel Noord

Klik hier voor wandeling 3 – Spiegel Noord

Wandeling nummer 3 door het noordelijke gedeelte van het Spiegel staat kort beschreven in Spiegelschrift 28, uitgekomen 10 december 2021. Het betreft het deel van het Spiegel tussen de Meerweg en de Zwarteweg. Deze wandeling telt ongeveer 4.000 stappen en neemt, afhankelijk van uw wandeltempo en de tijd die u besteedt aan lezen en rondkijken, ongeveer een uur in beslag. Veel wandelplezier.


De wandelingen zijn samengesteld uit diverse bronnen: o.a. Historische Kring Bussum, steunpunterfgoednh.nl, tgooi.info en Wikipedia.


Bovenstaande versies zijn geschikt voor gebruik op telefoon of tablet. Dat heeft natuurlijk de voorkeur, omdat printen meestal niet noodzakelijk is. Denk aan het milieu voordat u print. In het uitzonderlijke geval dat het absoluut nodig is, gebruikt u onderstaande versies.