1e Spiegel Duurzame Open Huizenroute tijdens Open Monumentendag 2022

door admin

Het Spiegel in Bussum houdt op zondag 11 september haar eerste Duurzame Open Huizenroute. De bewoners van een tiental huizen vertellen dan graag over de verduurzaming van hun huis. Zo hoopt de organisatie Spiegel Duurzaam andere huiseigenaren in het Spiegel te motiveren hun huizen ook energiezuiniger te maken.

De Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van duurzaamheid. Spiegel Duurzaam, een initiatief ontstaan uit energiecoöperatie Wattnu en Buurtplatform Vrienden van het Spiegel, organiseert daarom op die dag voor het eerst de Spiegel Duurzame Open Huizenroute. Met de huidige energieprijzen en de nationale energietransitie is het voor veel mensen noodzaak hun huis beter te isoleren, misschien zonnepanelen te plaatsen en zelfs van het gas af te gaan. Spiegel Duurzaam wil bewoners bewust maken, maar ook informeren en helpen bij dit proces.

De deelnemende bewoners zijn enthousiast om meer te vertellen over hun ervaringen met de duurzame maatregelen die zij hebben getroffen om hun huis energiezuinig of zelfs gasloos te maken. Deze vrijstaande huizen, twee-onder-éénkappers, hoek- en tussenwoningen zijn deze dag te bezichtigen.

Deelnemende huizen

Spiegelbewoners die geïnteresseerd zijn in het bezoeken van deze huizen, kunnen zich vooraf aanmelden bij spiegelduurzaam@gmail.nl. Ze krijgen dan bericht welke huizen meedoen en op welk tijdstip deze zondag te bezoeken zijn

Een overzicht van de deelnemende huizen is ook op 11 september tussen 12 en 16 uur verkrijgbaar in het monumentale Bensdorp gebouw, Nieuwe Spiegelstraat 11 in Bussum. Daar verzorgt de Historische Kring Bussum samen met energiecoöperatie Wattnu een programma rondom het verduurzamen van (monumentale) woningen en historisch erfgoed. Met foto- en filmpresentaties over Bensdorp, de expositie Kompas op Groen en de prijsuitreiking van het project “verduurzamen van historische panden” van het Willem de Zwijgercollege. Speciaal opgeleide energiecoaches van Wattnu zijn aanwezig om vragen over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen te kunnen beantwoorden. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten

Laat een bericht achter