Historie

Op woensdag 10 juni 1874 rijdt vanuit Amsterdam de eerste locomotief station Naarden-Bussum binnen. Bussum is op dat moment een boerendorp met boerderijen en boerenoptrekjes. De boeren verbouwen op de schrale grond boekweit, rogge, aardappelen en erwten. De komst van de spoorlijn en een station brengt vooruitgang, mobiliteit en verandering. In feite wordt met de komst van deze eerste trein de geboorte van het Spiegel aangekondigd. Het dagelijks woon-werkverkeer stelt in die periode nauwelijks wat voor. Wel komt het dagtoerisme vanuit Amsterdam naar het Gooi op gang.

Het begin van een nieuwe toekomst start wanneer rijke Amsterdammers de dure, stinkende stad willen ontvluchten. Vanaf maart 1876 wordt bouwmaatschappij Nieuw-Bussum, met prominente aandeelhouders als de heren Biegel en Loman, actief in het Spiegel. Er worden stijlvolle villa’s gebouwd die worden omgeven met grote tuinen. En langs de kronkelige zandpaden vormt zich een parkachtige omgeving. Het Spiegel wordt in fasen gebouwd en is daardoor een aaneenschakeling van verschillende kleine villagebiedjes langs een historisch zandpadenpatroon geworden.

Al vanaf het prille begin van de bouw van de villa’s tot ver in de jaren 50 van de 20e eeuw worden kopers, door middel van servituten, gebonden aan allerlei voorschriften om het authentieke karakter te behouden. Dit alles om te zorgen dat het landelijke, chique karakter van de wijk behouden zal worden.

Toen de gemeente Bussum in de jaren 70 allerlei wilde moderne plannen ten aanzien van nieuwbouw en verkeer had, is door een aantal verontruste bewoners van het Spiegel de Vereniging Vrienden van het Spiegel opgericht. Zij zorgen vanuit hun eigen prachtige woonomgeving voor de bewaking van de regels die van oudsher waren opgesteld.

Het Spiegel is in juli 2007 door het rijk aangewezen als beschermd dorpsgezicht, en in april 2010 is het bestemmingsplan daartoe aangepast. Over de historie van het Spiegel, de villa’s en haar bewoners hebben we hier een selectie van artikelen geplaatst. Daarnaast zijn in de verschillende uitgaven van het Spiegelschrift vele andere boeiende verhalen te lezen.